Hasznos információk és érdekességek a juharfáról

A juharlevél, mint szimbólum

A juharfa levele Kanada nemzeti szimbóluma, mely az ország zászlaján is helyet kapott. A zászló elsődleges színei az északi vadon szimbólumai, míg a juharfa levél a kanadai identitás és kultúra fontos jelképe.

Az első kanadai telepesek az 1700-as években fedezték fel a juharfából kinyerhető édes nedv sokszínű felhasználhatóságát, melyet ezt követően rendszeresen felhasználtak nem csupán étkezési, de gyógyászati célokra is. A juharszirup napjainkban is a hagyományos kanadai konyha egyik legfontosabb eleme és szimbóluma, s Kanada egyik legnépszerűbb exportcikke. 

A juharfa levele Kanada nemzeti szimbóluma.

A juharfáról

A juharfa az észak-amerikai kontinensen őshonos, napjainkban is az egyik legelterjedtebb fafaj Kanadában és az Egyesült Államok északi részén. Jelenleg több, mint 200 fajtája ismeretes a botanikában - ezek közül egyes fajok csupán néhány méterre nőnek, míg mások a 45 méteres magasságot is elérhetik. A juharfa jellegzetes, tenyeresen összetett levelekkel rendelkezik, melyek színes, őszi árnyalatokban pompáznak. Apró, zöldessárga virágai csoportokban nyílnak. A juharfa faanyaga számos felhasználási területen használható, például bútorgyártásban, padlóburkolatokban, zengetődobokban, papír- és fűtőanyaggyártásban. 

A juharfa melyek a mérsékelt éghajlatot kedveli, a növekedéséhez ideális körülményeket az enyhe nyarat és a hűvös, de nem túl hideg telek biztosítják.

A juharfa az észak-amerikai kontinensen őshonos fafajta, melynek több, mint 200 alfaját ismerjük.

A világ legöregebb juharfája

A legidősebb ismert juharfa a világon a „Comfort Maple” nevet viseli, s a kanadai Ontarióban található. A pontos korát nem lehet pontosan megmondani, a hagyomány alapján úgy tartják, legalább 500 éves lehet. 1920-ban védetté nyilvánították, napjainkban pedig népszerű látványosság a turisták körében. Erre a linkre kattintva megtekintheted a térképen! (A felső kép csupán illusztráció, a Comfort Maple nevű, védett fát a linkre kattintva tekintheted meg.)

Juharszirup vásárlása
Népszerű

BIO juharszirup "C" 250ml

BIO juharszirup "C" 250 ml

A juharszirupot akkor kapunk, ha a juharfa cukros, vizes nedvét többszörösen leszűrik.

Ár: 4645 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!