A juharszirup a cukor és a méz

A juharszirup és a cukor a poliszacharid vegyületek egy-egy fajtája, de ennek ellenére igen eltérő tulajdonságokkal bírnak. A juharszirupot a fa nedvéből nyerik ki, amit a hideg hónapokban takarítanak be. Az észak-amerikai államokban termelt juharszirupot belföldi fogyasztásra és exportra is termelik. A fehér cukor ezzel szemben cukornádból készül, amit feldolgoznak és megtisztítva, finomítva értékesítenek.

juharszirup vagy cukor

Kalóriatartalom

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának jelentése szerint a juharszirup 100 grammja 260 kalóriát tartalmaz. Vagyis 2 evőkanál juharszirup körülbelül 52 kalóriát jelent. A fehér kristálycukornak ennél jóval magasabb a kalóriatartalma, hiszen 100 grammjában 387 kalória bújik meg.
 

Nyomelemek, ásványi anyagok

Az organikus juharszirup feldolgozatlan, tiszta formában kerül a boltok polcaira, a fehér cukor azonban egy finomító, színtelenítő, szagtalanító eljáráson átesik, mielőtt forgalomba hozzák, hogy eltávolítsák belőle a szennyeződéseket. Így azonban csak néhány nyomelem marad a fehér cukorban, állítja az Élelmiszer adalékanyagok és szennyezőanyagok folyóirít 2002 októberi számában megjelent tanulmány. Ez a cikk beszámol arról, hogy a fehér cukor kis mennyiségben még tartalmaz cinket, rezet és vasat. Az USDA adatok azt jelzik, hogy ezenfelül rendkívül kis mennyiségben jelen van még benne a mangán és a szelén. Mivel a juharszirup nem kerül feldolgozásra, ezért nagyobb mennyiségű hasznos ásványi anyagokat tartalmaz, többek között kalciumot, káliumot, nátriumot és rezet.
 

Szakértői vélemények

A Journal of the American Dietetics Society 2009-es januári száma állítja, hogy a juharszirupnak nagyobb az antioxidáns tartalma, mint a feldolgozott fehér cukornak. Az antioxidánsokról pedig úgy vélik, hogy igen hasznosak az olyan betegségek megelőzésében, melyeket az oxidatív stressz okoz - például a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség. A növényi nedvekben és szirupokban, mint a juharszirupban több az ilyen antioxidáns, mint a fehér cukorban.
 

A méz és a juharszirup vizsgálata a glikémiás index szempontjából 

A glikémiás index egy olyan rendszer, ami meghatározza a szénhidrátok hatását a vér glükózszintjére. A szénhidrátok, amik gyorsan felszívódnak, nagyobb vércukorszint ingadozást idéznek elő - így a cukor is -, mint azok, amelyek emésztésénél lassabb energiafelszabadulás jár, mint például a teljes kiőrlésű gabonák esetében. Bár a magas glikémiás indexú szénhidrátok emésztése hirtelen energia felszabadulással jár, ez az energia gyorsan lecsökken és gyakran vezet fáradsághoz vagy újbóli éhségérzethez. A minőségi méz és a juharszirup azonban alacsony vagy mérsékelt hatással vannak a vér glükózszintjére, így ezeket érdemesebb használni a főzéshez és az édesítéshez, a cukor helyett.
 

Háttérinformáció

Az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete egy kísérletet végzett el, melyben a szénhidrátok hatását vizsgálták a glkémiás index szempontjából, úgy, hogy különböző önkéntesekkel, különböző élelmiszereket etettek. A vizsgálat két csoportban zajlott, mindkét típusú diéta napi 50 gramm szénhidrátot tartalmazott. Az alanyoktól vérmintákat vettek étkezés előtt és rendszeres időközönként, többször az étkezések után is. A vércukorszint ingadozást ezután egy görbén ábrázolták és így képesek voltak az egyes élelmiszereket glikémiás indexük alapján kategorizálni. A Sidney-i Egyetem e vizsgálat alapján mondta ki, hogy alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek az 55 érték alattiak, mérsékelt glikémiás indexük van azoknak az élelmiszereknek, melyek 56 és 69 közötti értéket vesznek fel, e felett pedig magas indexről beszélünk.
 

A méz glikémiás indexe

A méz olyan természetes édesítőszer, mely több cukorvegyületből épül fel, többek között glükózból, szacharózból és fruktózból. A méhek által begyűjtött növényi nektárból készült. A glikémiás indexe nagyban változik a méz típusától függően. A jó minőségű méz glikémiás indexe akár 32 is lehet, általában azonban 35 körüli értékről beszélünk, sőt a lépes méz glikémiás indexe a 44-et is elérheti. A kereskedelmi forgalomban kapható mézek, melyek keverik a tiszta mézet más alacsonyabb minőségű termékekkel, glikémis indexe 58 és 69 között mozoghat.
 

A juharszirup glikémiás indexe

A juharszirupot Észak-Amerikában és Kanadában állítják elő a juhar fák fekete vagy piros nedvéből. Ezt az anyagot felforralják, hogy elpárologhasson a víztartalma. A párologtatási folyamat során egy koncentráltabb termék jön létre. A juharszirup glikémiás indexe 54 körül mozog, az ízesített típusnak pedig 68 az értéke. Mindkét édesítőszer csak kicsit vagy mérsékelten befolyásolja a vércukorszintet, így ajánlatosabb ezeket választani a cukor helyett.
 

 

Juharszirup D-minőségű(kanadai, sötét) 500ml

Juharszirup D-minőségű (kanadai, sötét) 500ml

Strong Taste® (C) minősítésű, 100% kanadai juharszirup.

Ár: 5450 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!